U bent ontwikkelaar. Wat kan OpenIMS voor u betekenen?
Binnen OpenIMS zijn een aantal speciale voorzieningen voor ontwikkelaars getroffen. Omdat OpenIMS uit verschillende onderdelen (CMS, DMS, etc.) bestaat zijn er specifieke eigenschappen per onderdeel gecreëerd. OpenIMS is gebaseerd op het Open Source platform, dit betekent dat het systeem volledig database en operating systeem onafhankelijk kan werken.
Ontwikkelaars kunnen bestaande Open Source applicaties eenvoudig intergeren in de OpenIMS omgeving. Hierdoor kan een ontwikkelaar uit zeer omvangrijke bibliotheken putten. Of het nu gaat om een om module om bijvoorbeeld gewerkte uren te kunnen registreren (tijdschrijven) of een geavanceerde manier om XML documenten op te halen, zo lang het voldoet aan Open Standaarden (Open Source) is het integreerbaar.
Ontwikkelstandaarden
OpenIMS ondersteunt de volgende programmeer en scripttalen:
- PHP
- Javascript
- XML/XSL
- Delphi
- DHTML
- ASPx
- Visual Basic
- jQuery of andere javascript bibliotheek
- Diverse COM talen
Daarnaast kan een ontwikkelaar gebruik maken van onder andere de volgende standaarden: ODBC, W3C, P3P, XML, xHTML, WML, SOAP/REST, WDSL, LDAP en SMTP.
Database en file server ondersteuning
Vele organisaties brengen hun gegevens onder in een relationele database. Het kan gaan om gestructureerde gegevens maar deze kunnen ook ongestructureerd zijn (denk aan webcontent, XML-content). Om dit soort gegevens te ontsluiten kan OpenIMS derhalve met bijna alle Database Management Systemen (DBMS) native communiceren zoals met Oracle, Microsoft, Sybase, DB2 maar ook (standaard) met MySQL.
Ondersteuning Webrichtlijnen
Alle overheidsinstellingen moeten zich conformeren aan de zogenaamde webrichtlijnen. Met OpenIMS CMS kunt u Internetsites ontwikkelen die aan de 125 richtlijnen voldoen.
OpenIMS en maatwerk / applicatie ontwikkeling / integratie
Naast de basis onderdelen voor document-, en content management is het ook mogelijk te integreren met bestaande backoffice applicaties, of volledig nieuwe applicaties binnen OpenIMS te ontwikkelen.
Uitbreiden van een internetsite of portaal met een applicatie
OpenIMS heeft speciale voorzieningen waardoor een ontwikkelaar applicatie code op een willekeurige plek binnen een site kan plaatsen. De code kan ingezet worden om bijvoorbeeld een database te ontsluiten of een registratie applicatie beschikbaar te stellen. De sourcecode kan in OpenIMS worden opgenomen zonder dat hiervoor speciale zaken moeten worden uitgevoerd. U kunt zowel uw eigen ontwikkelomgeving gebruiken als direct in OpenIMS ontwikkelen.
OpenIMS, Vormgeving, Content en Applicatiecode
Binnen OpenIMS zijn vormgeving, content en logica (code) volledig van elkaar gescheiden. Dit is een groot verschil ten opzichte van andere CMS systemen waarbij code meestal in de vormgeving templates wordt ondergebracht. Binnen OpenIMS is daarvoor een aparte omgeving beschikbaar. De zogenaamde OpenIMS mixer zorgt er uiteindelijk voor dat vormgeving, content en applicatiecode worden verwerkt tot een voor de meeste gangbare browers begrijpbare HTML pagina. Hierdoor kan een ontwikkelaar zich volledig richten op het beschikbaar stellen van de juiste functionaliteit waarbij een grafisch vormgever de vormgeving templates verwerkt. Hierdoor kan nieuwe functionaliteit op eenvoudige wijze worden aangeleverd zonder dat alle layout templates van een site moeten worden gecontroleerd. De functionaliteit kan in preview (concept) worden bekeken en getest en kan daarna worden gepromoveerd (gepubliceerd) naar de productie omgeving.
Versie-, en releasebeheer
Alles is voorzien van een zeer uitgebreid versiebeheer. Een historie mechanisme geeft volledig inzicht in wie wat wanneer heeft gewijzigd. Terugdraaien van wijzigingen gebeurt in enkele seconden. Deze omgeving is ook beschikbaar binnen de ontwikkelomgeving van OpenIMS.
Professionele ondersteuning OTAPU omgevingen
Als serieuze ontwikkelomgeving moet u als ontwikkelaar ook beschikken over de benodigde toolsets om code, velden, workflows etc. op een gecontroleerde manier door de ontwikkelstraat te loodsen. OpenIMS doet dit op basis van een zogenaamde package management omgeving.